Potovanja

Akvarij Piran

Med dopustom v Portorožu sem kljub vsemu obiskala tudi Akvarij Piran. Brezplačen obisk so mi omogočili GEPŠ in Dijaški dom Portorož, ki ga vodi ga. Sabina Kravos Jugovac.

V soboto sem jo torej mahnila v Piran na obisk Akvarija. Imajo zelo lepo urejen akvarij s celo množico morskih organizmov. Akvarij je lepo hladen, da malo pobegneš pred vročino, ki je zunaj. Vstopnina je 5€ na osebo, če bivaš v dijaškem domu Portorož, oziroma med počitnicami hostlu, imaš 1€ popusta. Za otroke do dveh let je zastonj, do 14 leta pa 3.50€. Imajo tudi posebne družinske in skupinske vstopnice. Od oktobra do aprila je akvarij ob ponedeljkih zaprt. V ostalih mesecih je odprt vsak dan od 9-20h. V juliju in avgustu je vsak torek odprto do polnoči. Lahko prisostvujete tudi hranjenju rib, in sicer največ 4 osebe ob sredah in nedeljah ob 14 uri.

Akvarij Piran deluje že več kot 50 let na Kidričevem nabrežju 4, v prostorih nekdanje carinarnice in pritličju današnje Vile Piranesi, ter s svojo prenovljeno podobo vabi k odkrivanju morskih čudes severnega Jadrana. S svojo lego ob enem najbolj čarobnih mandračev je na zemljevidu vsakega turista in obvezno razvedrilo za številne domačine. Kljub majhnosti se v njem skriva presenetljivo število raznolikih živali, ki jih srečamo v prav tako majhnem slovenskem morju.

Pričakalo vas bo okoli 140 različnih vrst organizmov, med katerimi so seveda številčno najbolj zastopane ribe. Med okoli 60 različnimi vrstami lahko v večjih akvarijih opazujete jate odprtega morja, kot so brancini, ciplji, orade in druge plavalke. Pa tiste, ki se raje zadržujejo v obalnem pasu, to so črniki, salpe, kavali, fratri, špari in številne druge. Iz lukenj skalnega grebena vas bodo mrko pogledali ugorji, murene in radovedne kirnije. V manjših akvarijih se skrivajo številne babice, sprehajalčki, usnjače, pirke, volkci, prisesniki. Z nekaj sreče in natančnim očesom boste opazili celo sramežljivce peščenega in muljastega dna, ki nam iz peska težko pokažejo kaj več kot le štrleče oči ali plavut; to so morski listi, zvezdogled, morski zmaj. Seveda je tu še par dolgonosih morskih konjičkov, ki nas občasno očara s svojim paritvenim plesom, navadni morski psi, morska mačka in balestra. Ne manjkajo niti številni raki, od drobne žagaste kozice pa vse do mogočnega jastoga in raroga. Akvarije si delijo s številnimi mehkužci, tako školjkami kot polži, pa tudi s hobotnico in sipami. K barvitosti in razgibanosti akvarijev vsekakor prispevajo tudi številne vrste spužev, ožigalkarjev in predvsem iglokožcev, kot so morske zvezde, kumare, ježki in kačjerepi.

Akvarij Piran tako nudi možnost črpanja znanja o morskih organizmih in morskem okolju, kot tudi pašo za oči in sprostitev v prijetnem okolju. Za to poskrbijo tudi vedno nove in privlačne fotografske razstave z morskimi temami, ki krasijo stene akvarija. Pogled se vam bo ustavil tudi na arheoloških ostankih cerkvice sv. Nikolaja, zavetnika mornarjev, iz 11. stoletja, nad katerimi se lahko sprehodite. Če pa bi radi doživeli še več, se nam lahko pridružite pri hranjenju rib. V dveh urah boste izvedeli vse o jedilniku naših varovancev, kaj obožujejo in kaj jim ne diši preveč. Lahko boste pomagali pri pripravi hrane in raziskali obiskovalcem običajno skrite hodnike v zakulisju akvarija, kjer imate možnost izvedeti več o samem delovanju akvarija in o sistemu, ki ga podpira. To doživetje imajo najraje otroci, ker pridejo v neposreden stik z ribami in drugimi vedno lačnimi organizmi. Spoznajo veliko zanimivosti, saj morajo najprej vedeti, kje živali najti, na kakšen način se hranijo in seveda s čim. Le kje ima morska zvezda usta? Preizkusite lahko svoj pogum in ponudite grižljaj požrešni kirniji in morskemu psu.

V Akvariju Piran se lahko potopite v podvodni svet severnega Jadranskega morja in izveste vse skrivnosti njegovih morskih prebivalcev.

Vir: Akvarij Piran

Po končanem ogledu si lahko ogledate tudi školjke in polže raznih oblik in velikosti, seveda pa si ne pozabite kupiti kakšnega spominka, ki vas bo spominjal na lep izlet.

Meni je bila morska dogodivščina všeč, in vam priporočam, da ob naslednjem obisku Pirana obiščete tudi Akvarij.

 

 

 

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja