Opatija
Potovanja

Jesen v Opatiji

Zadnja leta, posebno v jesenskem času, kar precej redno obiskujem Opatijo. Ponavadi sva z Žanom (moj sin) hodila na krompirjeve počitnice. Razlogi, da sem tolikokrat izbrala prav Opatijo, so čisto preprosti. Res, da so tukaj bolj nobel hoteli, v jeseni močno znižajo cene, tako, da so dostopni tudi nam, ki nimamo tako globokega žepa. Drugi razlog je bližina doma. Sicer nimam svojega avtomobila, ampak v večini uporabljam javni prevoz vlak. Je udoben, moraš pa biti pripravljen, da boš malo dlje časa potoval, ker gre vse bolj počasi. Ampak, če se odpravljaš na dopust, to ni tako velika ovira. Tretji razlog pa je, da so tukaj zelo prijazni ljudje in predvsem lepa narava. Poleg spada tudi to, da se na sprehod lahko odpraviš ob morju.

Iz Ljubljane dvakrat na dan odpelje vlak proti Reki. Z vsemi postanki in vožnjo traja dobre 3 ure. Vlak pelje počasi, tako, da lahko skozi okno opazujete naravo v vseh jesenskih barvah. Za malo dalj časa se ustavite v Ilirski Bistrici in Šapjanah, kjer opravite tudi obmejno kontrolo. Ko se odpravite iz Šapjan, veste, da boste čez manj kot pol ure videli morje. Tega se vedno veselim kot majhen otrok. Ko sva z Žanom še potovala skupaj, sva kar tekmovala, kdo bo prvi videl morje.

Reka je tretje največje mesto na Hrvaškem, in pa tudi izhodišče za potovanja naprej. Avtobusna postaja je od železniške oddaljena dobrih 10 minut hoje. Na otoke se lahko odpravite tudi z ladjo. Ko se odpravljam v Opatijo, imam postajo takoj pri železniški postaji čez cesto, kjer samo počakam avtobus številka 32. Ta me v slabe pol ure pripelje v center Opatije.

Moram reči, da mesto Opatijo že kar dobro poznam. Tudi za nekaj hotelov točno vem, kje so locirani. Sicer je pa v centru pregleden kažipot, da se ne izgubite. Trenutno sem nastanjena v Grand hotelu Adriatic. 

Hotel je lep in moderen. Zadnje leto so ga še popolnoma obnovili. Nastanitev in hrana sta zelo na nivoju. Osebje je prijazno in ustrežljivo. Zato vedno z veseljem pridem sem, nisem sigurna že kolikokrat, ampak petkrat sem zagotovo že bila tukaj. Bila sem še v nekaj drugih hotelih, kjer je bilo tudi prijetno in udobno.

Danes sem se kljub občasnim ploham odpravila na sprehod proti Voloskem. Volosko je kraj na začetku Opatije. V počasnem koraku in dihanju morskega zraka sem ob preprekah prišla do Voloskega. Zanimivo je, ko hodiš in gledaš, kaj je novega, odkar si bil nazadnje tu. Seveda sem se morala ustaviti tudi v Kraševi trgovini. Le kdo se lahko upre tem sladkim dobrotam?

Jutri se bom odpravila proti Lovranu, kjer pa me čaka malo daljša pot. A se je že vseeno veselim.

Opatija jesni v ozadju hribi
Privez bark Opatija
Obala Opatija

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja