Počitnice Svetina
Potovanja

Krajše počitnice na Svetini

Po dopustu na morju sva z Žanom odšla še na krajši potep na štajersko. Dobrih 10 let sem preživela na Svetini, oziroma še v manjšem naselju Kanjuce. Zadnja leta ne zahajam več toliko kot sem prej, grem pa z veseljem zmeraj na obisk.

Svetina leži na 679 metrov nadmorske višine, in spada pod gorske vasice. Spada pod občino Štore, in ima kar nekaj zaselkov, med drugimi tudi Kanjuce. Razprostira se med hriboma Romance, kjer stoji gostišče Almin dom, in hribom Veliki vrh. Turistična zveza Slovenije jo je že dvakrat razglasila za najlepšo gorsko vasico. Se strinjam z njimi, in sem tudi ponosna, da sem del nje.

Tudi Valvasor je omenjal Svetino, povezana pa je tudi s celjskimi grofi, saj so ti imeli na njej svojo pristavo in v njej urad za upravo posesti. Središče Svetine je romarska cerkev Marije Snežne, narejena s konca 15. stoletja. V bližini je tudi cerkev sv. Križa zgrajena malo kasneje. Vsako leto prvi teden avgusta se na Svetini odvija šentoščeva nedelja, ki sovpada z datumov Marije Snežne. Takrat pride veliko romarjev, v glavni cerkvi pa je tudi maša s procesijo trona Marijinega kipa. Vsako leto postavijo tudi mlaj, smreko, ki jo na vrhu okrasijo. Kraj ima tudi svojo godbo, po domače pleh muziko. Na Svetini je pokopana tudi svetovna popotnica Alma Karlin.

V vasi je šola, kjer smo imeli včasih pouk do 4 razreda, višja stopnja pa je potem šla v Štore. Šolo so zaprli, ker je premalo otrok. Imajo tudi trgovino, krajevno skupnost in PGD. Ljudje, ki živijo po teh zaselkih se ukvarjajo s kmetijstvom, nekateri pa zraven hodijo tudi v službo. Vsaka hiša ima svoj vzdevek, in le redko se reče nekje po priimkih. Pri nas se reče na Trankih.

Ko sva bila zdaj na obisku, je stric rekel, da so celo ustanovili pevski zbor, ki se imenuje Kajuški fantje. Vsak petek imajo vaje, in pojejo na raznih prireditvah. Tako se sosedje družijo ob glasbi in dobri hrani.

Je pa vaško življenje neprimerljivo z mestnim, seveda so povsod plusi in minusi. Ampak ko prideš gor, te že kot prvo preseneti oster in svež zrak. Kot drugo te očara tišina, ki je polna ptičjega petja in odmevov strojev, ki nekje v daljavi delajo na njivah ali gozdu. Seveda imajo na voljo tudi vso sodobno tehnologijo, kot mi v mestih. Mogoče lahko rečem, da čas na vasi mineva bolj počasi kot v mestu. Kot sem že omenila, veliko ljudi hodi v službo, ker jim kmetija ne nudi popolne oskrbe.

V bližini Svetine je tudi Celjska koča, priljubljen izletniški kraj. Na lokaciji je manjši hotel, kjer lahko tudi najamete sobo. Čez leto deluje adrenalinski park, pozimi pa pod Tolstim vrhom smučišče. Je tudi izhodišče za izlete, na sosednjem hribu je Grmada, malo naprej pa Romance in Svetina. Iz Svetine se lahko podate tudi na Resevno. Vas pa na vsakem koraku spremlja čudovit razgled in narava.

Da grem še malo v novejšo zgodovino, moja stara mama in ate sta imela 10 otrok, od tega jih je še pet živih. Moja mami in dve sestre so se poročile v okolico Ljubljane, trije bratje v Laško, Griže, in Ponikvo, ostali trije pa so ostali dokaj blizu doma. En otrok je umrl kmalu po rojstvu. Moja mami je ena izmed zadnjih, ki je odšla od doma, jaz pa sem ostala še 10 let pri stari mami. Kasneje se je na kmetijo preselil še stric, ki ima dve hčerki. Z njima sem preživela veliko časa, in smo si tudi precej blizu. Vsaka si je po svoje uredila družino, in se po najboljših močeh trudimo za svoj obstoj. Je pa lepo, da se vidimo in ohranjamo stike. Upam, da bodo tudi naši nasledniki ohranjali to tradicijo.

Za konec še nekaj besed, imejmo radi svoje korenine, spoštujmo zemljo kjer smo se rodili. Spoštujmo jezik in naše prednike. To je naša identiteta.

Z veseljem vas povabim, da tudi vi podoživite veličastne trenutke na Svetini in njeni okolici. Ne bo vam žal, ne samo, da se boste rekreirali, vaša duša bo napolnjena z mirom in hvaležnostjo. Vzemite si dan, in se prepričajte.

 

 

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja