Moja zgodba

Kupujmo lokalno

Ponavadi hrano in ostale stvari kupujemo v trgovinah, specializiranih prodajalnah in drogerijah. Včasih nas korak zanese tudi na tržnico.

Če se vprašamo, kakšno hrano kupujemo, kozmetiko, smo velikokrat razočarani. Pač hrana v trgovinskih centrih ni vrhunec neke kvalitete. Žal. Enako je tudi s kozmetiko in ostalimi dobrinami. Tudi na tržnici, kljub visokim cenam, ni vedno tako, kot prikazujejo. Namesto, da tam kupujemo domače, se nekateri znajdejo in povrtnine kupujejo v Italiji. S čimer seveda slabo luč mečejo na tiste, res prave lokalne pridelovalce. V Sloveniji se je v zadnjem letu odprlo veliko podjetij, ki sodelujejo z lokalnimi pridelovalci, in njihove izdelke prodajajo po principu pripeljemo domov. Žal so te dostave zelo omejene, in v veliko krajev sploh ne vozijo. Se pa najde par pridelovalcev, ki nimajo lastne dostave in kljub temu preko drugih dostavnih podjetij dostavljajo na dom.

Že nekaj časa nazaj sem našla simpatično podjetje Hiša dobrot Zalc. Sicer ne nudijo sveže zelenjave in sadja, nudijo pa ekološke izdelke od vseh vrst mok do marmelad. Naročiš in plačaš s kartico na njihovi spletni strani, ob nakupu za 15€ pa nudijo tudi brezplačno poštnino. In, da ne pozabim, vedno nudijo 10% popusta, in vedno dobiš tudi darilo. Pohvaliti moram tudi hitro dostavo, naročiš danes, dobiš jutri.

Ker vemo, da naše mlekarne ne uporabljajo slovenskega mleka, vsaj večina, sem na spletu odkrila kmetijo Kukenberger iz Trebnjega. S seneno prirejo imajo najboljše mleko. Na njihovi kmetiji lahko kupite različne izdelke: mleko, jogurte, skuto, sire…Vse to je moč naročiti tudi po spletu, kjer izdelke plačate s kartico ali pa izberete kakšen drug način plačila. So prvi in edini tudi v tem, da imajo povratno embalažo. Pozitivno se mi zdi tudi to, da so jogurti, skute zapakirani v stekleno embalažo. Tako doma samo pomiješ stekleničke, jih daš nazaj v škatlo in vrneš, ko ti pripeljejo nov paket. Zelo ekološko in reciklirano.

Obožujem vonj sivke, in letos sem si zaželela, da iz sivke naredim domač sirup. Ker vsaka sivka ni ravno jedilna, mi je bil malo problem, kje naj jo dobim. Na spletni strani Renčelj ponujajo veliko izdelkov iz sivke, med drugim tudi jedilno sivko. Naročila sem jo, in naredila sirup. Naslednje leto bom naročila kakšen kozarček več, da bo še bolj izrazit okus in vonj. Naročila sem si tudi šampon in balzam. Ko ju preizkusim, podam svoje mnenje. In seveda se nisem mogla upreti tudi eteričnemu olju sivke, ki mojemu domu nudi prijetno dišeč ambient. Podjetje Renčelj je družinsko podjetje iz Sežane.

Da ne pozabim še na sol. Že več kot pel let kupujem našo Piransko sol. Poznamo več vrst soli, eno kopljejo v rudnikih soli, eno pa pridobivajo v solinah na morju. Ne morem reči, niti soditi, katera je bolj kvalitetna, ampak meni osebno je bolj pri srcu morska sol. In, ker jo v Sloveniji pridelujejo še na star način, odločitev, katero kupiti, ni bila težka. Mogoče ena pomanjkljivost, da sta na celini samo dve prodajalne, v Ljubljani in na Bledu, vse ostale so na obali. Sicer imajo spletno stran, kjer je njihove izdelke mogoče tudi naročiti. Seveda nimajo samo soli, imajo tudi druge izdelke, predvsem kozmetične. Morda so cene res malo višje, so pa stvari tudi kvalitetne. Vedno, ko grem kupiti sol, ponavadi vzamem še kakšno kozmetiko, ki je prijazna mojemu žepu. Ponavadi imajo vedno 50% znižana razna olje, pilinge, tudi kakšna čokolada in grisini se najdejo. Stvari so sicer 1-3 mesece pred rokom uporabe, ampak vam zagotavljam, da tudi po pol leta ne spremenijo strukture, barve in okusa. Za sladkosnede je pa seveda njihova čokolada s soljo.

Teh lokalnih podjetij je seveda še ogromno, in vsi nudijo visoko kvalitetne izdelke. Človek bi seveda kupoval pri vseh, ampak žal to ne gre. Vas pa pozivam, namesto, da v trgovini kupujete osiromašeno in predelano hrano, kupujte lokalno. Pridelovalci in Zemlja vam bodo hvaležni. In postali bomo samo oskrbni. Jedli in uživali bomo kvalitetno hrano, ki ne bo potovala par tisoč kilometrov, in še zelo ekološko je. In za konec, tudi cene so zelo normalne, prijazne našim denarnicam.

 

 

Podobne objave

2 Comments

  1. Tudi v naših trgovinah nas zavajajo, da so lokalni izdelki ubistvu pa samo nalepijo svojo deklaracijo in tako furajo dokler lahko isto kot na tržnici kot ste že omenili.

    1. Ja, verjamem, da to počnejo. So pač brez etike in morale. Sicer smo pa ljudje tisti, ki kupujemo, in eni res kupijo marsikaj. Ljudje žal nič ne raziskujejo, trgovci nam pa prodajo vse. Recimo super živila. Chia semena, goji jagode in še bi lahko naštevala. Nihče se ne vpraša da ta super živila prepotujejo tisoče kilometrov, da že njihova dostava ni eko. Ampak, ker se dobro sliši, jih je treba kupiti. Nekateri so iz tega naredili pravo tržno nišo. Tudi v Sloveniji imamo super živila, jabolka, borovnice, zelje in vse ostale lokalne pridelke. Ampak to se ne sliši tako fency. Žal. dokler potrošniki ne bomo spremenili miselnosti, bodo trgovci živeli na ta račun.
      Da ne omenjam mesa in mesnih izdelkov. Velikokrat na deklaraciji samo piše, da prihaja iz EU. Imamo dovolj lokalnih kmetij, da bi uživali slovensko meso, ampak ne, to prodajajo v druge države. Ravno tako mleko. Da o lesu ne govorim. Smo država, polna tega naravnega bogastva, ampak les spet poceni prodajamo v tujino, mi pa potem od njih kupujemo drage polizdelke. Kje je logika? Jaz je ne vidim. Na koncu pridem do tega, da moramo spremeniti miselnost in se začeti ceniti.
      Hvala vam za mnenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja