Noč Modrijanov 2018
Moja zgodba

Noči Modrijanov

Zadnjič sem nekaj pregledovala televizijske programe in iskala kaj pametnega za gledati. Sicer televizije ne gledam prav pogosto, ker raje kaj preberem, včasih pa ni nič pametnega za gledat. Ampak zadnjič sem med preklapljanjem med programi na slovenski nacionalki naletela na še eno Noč Modrijanov. Priznam, do leta 2011 sploh nisem vedela, da obstajajo kakšni Modrijani.

Moja otroška leta so bila vsako nedeljo zelo podobna, dopoldan k maši, potem tradicionalno nedeljsko kosilo in seveda čestitke po radiu. Vsi smo poznali legendi narodno zabavne glasbe Slaka in Avsenika. Bilo je še nekaj drugih ansamblov, ampak ta dva je poznal vsak. Ko je zadonela Avsenikova Golica je kar vabila k plesu. Ali pa Slakova V dolini tihi. Tudi ko se je človek poglobil v besedila, so le-ta vedno nosila eno sporočilo. Skladbe so bile profesionalno odigrane in odpete. 

Potem je prišel čas, ko smo to glasbo imenovali “goveja” muzika. Morda po nedeljskih čestitkah, ko smo zraven jedli govejo juho… To je bil slabšalni izraz, in, če si to glasbo poslušal, nisi bil v trendu, in bil si čuden. Zdaj pa se mi zdi, da je ta izraz kar malo poniknil in tudi mladi poslušajo to zvrst glasbe. Mogoče ne doma in na zabavah, po vsej verjetnosti pa na gasilskih veselicah. Veliko mladih ve, kdo je bil Slak in Avsenik, pa tudi kdo so Modrijani. Le kdo ne pozna njihove Rožice? In lahko rečemo, da ti novi ansambli zelo suvereno vstopajo ob bok Slaku in Avseniku.

Letos je bila že 17 Noč Modrijanov. Nisem jih gledala od začetka, ker nisem vedela, da kaj takšnega sploh obstaja. Gledam jih zadnjih 5 let. Moram reči, da je to pravi spektakel, tako za oči kot ušesa. Verjamem, da je pravi užitek biti tam in 3 ure spremljati program. Pa tudi doma pred televizijo ni ravno slabo. Saj začutiš vso pozitivno energijo, ki se pretaka.

Letošnja Noč je nosila naslov Poklon Sloveniji in njenim ljudem. Ko sem zaslišala Zdravljico so mi šli lasje pokonci. Temu se reče spoštovanje do svoje domovine. Čeprav v moji domovini še zdaleč ni vse tako, kot bi moralo biti, sem ponosna nanjo. Kdo vse se lahko pohvali da živi v taki lepi državi? Imamo morje, hribe, gore in ravnico. Prelepa je naša Slovenija, vsi njeni skriti kotički in čudovita narava. Čuvajmo jo, samo eno imamo. In na tej zemlji živijo preprosti ljudje, ki so skromni, morda celo preveč. Imamo nekaj stvari za postoriti, da bomo še bolj srečni in zadovoljni. Ampak saj veste, vsak mora začeti pri sebi, in ko bomo to storili, se bojo začeli dogajati čudeži. Kolektivna zavest se bo dvignila. Vsi smo odgovorni za vsa svoja dejanja.

Ampak vrnimo se na Noč Modrijanov. Tematika je bila Slovenija in z njo vseh 7 pokrajin: Dolenjska, Prekmurje, Koroška, Primorska, Notranjska, Gorenjska, Ljubljana in Štajerska. Na odru so bile kulise sedmih hiš, in vsaka je predstavljala svojo pokrajino. Potem je vsako pokrajino zastopal nekdo, ki je prihajal iz teh krajev. Posebnost je še bila, da so peli tudi stare ljudske pesmi značilne za določeno pokrajino. Skratka vsa čast Modrijanom, da so nam pripravili takšno poslastico, ki je prav pobožala dušo.

Ohranjajmo slovenski jezik in naše lepe ljudske pesmi, tudi za naše zanamce. Bodimo ponosni na Slovenijo. Je naša domovina. Ne mešajmo zraven politike. Mi vsi smo Slovenija, delajmo, da nam bo lepo in bomo radi tu živeli. Ne sramujmo se je, je naša, je lepa, dala nam je dom. Sem vesela, da sem si na planetu Zemlja izbrala ravno Slovenijo za svoj dom.

Ta teden pa nas čaka še en podoben dogodek, Prifarci bodo z nami na koncertu v Cankarjevem domu slavili svojo 30-letnico delovanja. Spet bo polno slovenske glasbe in narodnih pesmi.

Podobne objave

2 Comments

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja