Valentinovo
Moja zgodba

Valentinovo

Čez štiri dni bomo praznovali Valentinovo. V Sloveniji ima ta praznik dva pomena. Valentin ima ključ do korenin, pravi stari slovenski pregovor. To pomeni, da bo v deželo kmalu prišla pomlad, da se bodo lahko začela dela na vrtu. Takrat se tudi ptički ženijo, čeprav to bolj velja za Gregorjevo, ki je 12. marca. Sta pa vsekakor Valentinovo in Gregorjevo prva znanilca pomladi.

Valentinovo je tudi praznik ljubezni in prijateljstva. Ta praznik so predvsem za svojega vzeli trgovci in cvetličarji. Ne nazadnje pa tudi mi potrošniki. Kdo nima rada, da ga kdo razveseli s čim sladkim ali šopkom rož? Lepo je, da obstaja ta dan, vedeti pa moramo, da si moramo ljubezen in prijateljstvo izkazovati vsak dan. Praznik, kot ga imamo zdaj, smo dobili preko luže, saj je tam potrošništvo še bolj v razmahu. Čeprav smo jim tudi mi že uspešno za petami.

Sveti Valentin je živel v 3. stoletju našega štetja. Bil naj bi duhovnik, in velik zagovornik krščanstva. Po legendi, ki pripoveduje, da naj bi neko pogansko deklico ozdravil slepote, se vsa njena družina preobrne v krščanstvo. Ker pa v rimskem cesarstvu niso častili krščanstva ampak pogansko vero, so ga usmrtili. Umrl je mučeniške smrti, saj so ga pretepli s koli in mučili. Ker pa po vsem tem mučenju ni umrl, so ga obglavili. Veljal je za zdravilca in znanilca pomladi.

Zame osebno je Valentinovo poseben dan, saj je pred 23 leti prijokal na svet moj sin. Sem ponosna nanj, včasih malo manj, upam, da bo znal živeti v tem svetu in našel prostor zase. Predvsem pa, da bo živel vrednote, ki morda trenutno niso najbolj popularne, so pa vseeno večne in prave.

Vsem želim lep praznik, imejte se radi, in vse bo dobro.

Podobne objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja